Recreantenvolleybal Speelkern ’t Gooi.

De organisatie is in handen van de speelkern ‘t Gooi. Dit gebeurt wel onder de paraplu van de Nevobo. Contacpersoon is Henk Jan Kraaikamp. De organisatie heeft een eigen emailadres: speelkerntgooi@gmail.comEr is ook een internetpagina met informatie over onze recreantencompetitie: https://www.vifhilversum.nl/recreanten/speelkerntgooi/De communicatie tussen de verenigingen en de organisatie vindt plaats via de contactpersonen van de verenigingen.

Er is een klankbordgroep die bestaat uit Melanie Oostenrijk van VC Allvo, Laurens Looijschelder van PDK Huizen en Henk Jan Kraaikamp van VIF.

Er wordt altijd op de vrijdagavond gespeeld in sporthal Waterwijk te Almere of De Fuik in Kortenhoef. De avonden duren van ongeveer 19.15 uur tot 23.00 uur. Per seizoenshelft speelt een team 4 avonden. Per avond speelt een team 3 of 4 wedstrijden van 20 minuten. Ieder team is verplicht op de voor hun geldende speelavonden te verschijnen.

Er wordt gespeeld in de periode september tot en met december (1ste helft) en de periode januari tot en met april (2de helft). Het is mogelijk om een team per helft aan of af te melden. De kosten van deelname aan de recreantencompetitie bedraagt € 74,00 per team per half seizoen (2016-2017). Deze kosten worden door de Nevobo geïnd bij de verenigingen.

Competities

Er zijn drie soorten competities:

  • De mix competitie (4 poules)
  • De heren competitie (1 poule)
  • De dames competitie (spelen mee bij de mix competitie)

Spelregels

De allerbelangrijkste speelregels is sportiviteit.

  • De wedstrijden duren 20 minuten. De eerste set is afgelopen als één van de teams 18 punten
    heeft behaald (2 punten verschil is niet nodig). De tweede set duurt de resterende tijd. Als de
    zoemer gaat, is het spel direct afgelopen. De rally wordt niet afgespeeld.
  • Het team dat als eerste genoemd wordt op het wedstrijdformulier zorgt voor een goede wedstrijdbal en mag beginnen met serveren.
  • Het is niet toegestaan om met spelers uit de reguliere volleybalcompetitie te spelen ongeacht het niveau. Dit geldt ook voor jeugdspelers.
  • Een speler in de recreantencompetitie dient ingeschreven te zijn als recreant bij de Nevobo.
  • Bij een mix-team mogen er maximaal drie heren in het veld staan.
  • De twee bovenste teams in een poule promoveren en de twee laagste teams in een poule degraderen. Dit gebeurd per half seizoen. De winnaar in de hoogste poule (per soort competitie) mag meedoen aan de Nederlandse kampioenschappen Recreantenvolleybal.
  • Verder zijn de normale volleybalspelregels van toepassing. De beslissing van de scheidsrechter is bepalend. De scheidsrechters zijn van andere teams uit de poule die op dat moment niet hoeven te spelen. Een opleiding is niet verplicht, maar kennis van de regels is wel belangrijk. Vaak zijn de spelers erg sportief en geven ze aan dat ze bijvoorbeeld de bal hebben aangeraakt. Heb er begrip voor als de scheidsrechter in jouw ogen een verkeerde beslissing neemt!
  • Als een team te weinig spelers heeft, is het mogelijk deze te lenen van andere teams (ook van andere verenigingen).

Wedstrijdleiding

De wedstrijdleiding wordt bij toerbeurt door de verschillende verenigingen gedaan. De verenigingen bepalen zelf welke personen of welke teams dit moeten doen. De spelers van het team dat de wedstrijdleiding heeft, moet op tijd aanwezig zijn. De teams die als eerste spelen bouwen de velden op. De teams die als laatste spelen ruimen de velden weer op. Er is in de sporthal een tas aanwezig van de organisatie. In Kortenhoef ligt deze achter de bar (meestal op de afzuigkap) en in Almere ligt deze in het kantoortje van de beheerder. Hierin zitten alle benodigdheden. Na afloop moet de tas weer terug naar dezelfde plek voor de volgende avonden.

Wat zijn de taken van de wedstrijdleiding:

  • Leiding geven aan het goed verlopen van de wedstrijden.
  • Er voor zorgen dat de avond op tijd begint. Coördineren dat de velden opgebouwd worden, dat de wedstrijdformulieren bij de velden aanwezig zijn, de veldnummers bepalen, dat de scheidsrechters er zijn e.d.
  • Het bedienen van de speelklok, tijd instellen, op tijd de klok starten e.d.
  • Aanspreekpunt voor de spelende teams.
  • Het verzorgen van de uitslagen. Er zijn formulieren waarop de uitslagen worden vermeld. Deze moet met de juiste persoon worden meegegeven of naar de organisatie worden verstuurd.
  • Aansturen dat na afloop alles weer wordt opgeruimd en de zaal netjes achter wordt gelaten.

Verbeteringen

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom. Meldt dit bij de contactpersoon van je eigen vereniging. Deze kan dit bij de organisatie melden.

Melanie Oostenrijk – VC Allvo
Laurens Looijschelder – PDK Huizen
Henk Jan Kraaikamp – VIF

Maart 2017